תאונות במקומות ציבוריים

 פגיעות ברחוב – תאונה בשטח ציבורי

נפגעת עקב נפילה ברחוב? נפלת בשטח ציבורי ונפצעת? האם הגורם לתאונה נובע מרשלנות עירייה או מרשלנות של גורם אחר? אם כן, כדאי שתקרא את המאמר הזה הוא מיועד במיוחד בשבילך!
 
כאשר אדם נופל ונחבל או נפצע במקום ציבורי, יתכן שמגיע לו פיצוי כספי. השאלה שיש לשאול היא האם האחראים או הבעלים של המקום הציבורי התרשלו וכתוצאה מכך התרחשה התאונה. לדוגמא, אם אותו אדם נפל לתוך בור במדרכה, אזי העירייה (או הרשות המקומית) אחראית לקיום המפגע. הרשלנות של העירייה נובעת מכך שעירייה סבירה אמורה לדאוג שהמדרכות שלה תהיינה תקינות, ואם יש בורות במדרכה, על העירייה לתקן אותן בהקדם ולא לסכן את תושבי העיר. במקרים רבים מי שיצר את המפגע אינו העירייה אלא גורם אחר, כגון: קבלן של העירייה, בעל עסק מקומי וכו'. גם במקרה זה העירייה אחראית, לפחות באופן חלקי, על קיום המפגע למרות שהיא תנסה להתנער מאחריות ולהטיל את האשם הבלעדי על הגורם השלישי.
חשוב לציין, כי למעשה כל מפגע שקיים בשטח העירייה עשוי לחייב אותה באחריות למפגע וליצור עילת תביעה.
דוגמאות למפגעים: מכשולים שהושארו במקומות שבהם הולכים הולכי רגל (מדרכות, גנים ציבוריים וכו'...), בור ביוב פתוח, שבכת ביוב שבולטת יתר על המידה מהכביש, שבר בשפת המדרכה, ריצפה רטובה, מדרגות לא תקינות, פסולת שהושארה במקומות ציבוריים המהווה מכשול להולכי רגל, העדר תאורת רחוב מספקת ועוד...
חשוב לציין שהנתבעים בתביעות בגין פציעה במקום ציבורי, יכולים להיות לא רק עיריות ורשויות מקומיות אלא גם נתבעים נוספים. להלן פציעות שהנתבעים בגינן יהיו גורמים אחרים מלבד העירייה:
  • נפילה או פציעה במועדון ספורט, מועדון חברים, מתנ"ס, בית ספר, תנועת נוער וכו'...
  • בריכת שחייה ציבורית או בריכה של קאנטרי קלאב או מועדון ספורט.
  • נפילה או פציעה בבית מלון או אכסניית נוער או בית הארחה.
  • נפילה או פציעה בקניון, מרכז קניות, חנות, מסעדה, פאב, מוזיאון, אולם חתונות, גן חיות, אולם קולנוע, תיאטרון וכו'...
  • נפילה או פציעה כתוצאה מעבודות שביצעו קבלן או חברה קבלנית.
  • נפילה או פציעה בפארק מים, פארק שעשועים, מגרש משחקים.
על בעל המקום ו/או מפעיל המקום, שבו התרחשה התאונה, מוטלת החובה למנוע מפגעים שעלולים לסכן את הציבור שמסתובב במקום. כך למשל, אם לדוגמא ברצפת המסעדה יש מדרגה שבורה, שלקוח או עובד של המסעדה עלול למעוד בה, מדובר במפגע שעל בעלי המסעדה ומפעיליה מוטלת החובה למנוע אותו, ולכל הפחות כאשר מדובר במפגע שזה עתה נוצר - יש להזהיר את הציבור מפניו באמצעות שילוט מתאים. גם פציעה אשר נגרמה בשל תכנון לקוי של מדרגות, מעקות ו/או כל מבנה אחר, יכולה לבסס תביעה לפיצויים. למרבית חלקי המבנים (כמו: מדרגות, מעקים, שיפועים ועוד) קבע מכון התקנים הישראלי תקן שמחייב על פי חוק. אם בעל המבנה ו/או מחזיק המבנה לא פעל על פי התקן, יש בכך משום רשלנות מצידו וזה יכול לבסס עילה לתביעת פיצויים בגין נזקי גוף. גם הזנחה של בעל המקום או מפעילו בעניין התחזוקה של המקום, שגורמת בסופו של דבר לנזק גוף, תחייב אותו בפיצוי כספי.
 
 
טיפים ועצות לנפגעים במקומות ציבוריים
  • יש לקחת את כל הפרטים של העדים לתאונה (במידה ויש כאלה). עדים אלה יהיו חיוניים ביותר לצורך ביסוס התביעה כנגד הנתבע/ת. יש לגבות מהם עדות באמצעות תצהיר במשרדו של העורך דין. רצוי לעשות זאת סמוך ככל האפשר למועד אירוע התאונה. אם בשלב מאוחר יותר העדים מסיבות שונות ילקו "בשכחה", יהיה ניתן לרענן את זיכרונם באמצעות התצהירים.
  • יש לצלם את המפגע שגרם לתאונה, מיד לאחר התאונה. יש לעשות זאת בהקדם מאחר ובמקרה שמחליטים לתבוע את העירייה, לדוגמא, העירייה עלולה לתקן את המפגע לפני שהספקנו לצלם אותו, ואז יהיה קשה להוכיח את רשלנותה. יש לצלם מספר רב של תמונות ממספר זויות שונות וכן ממרחקים שונים. כמו כן, יש להוסיף בחלק מהתמונות סרגל או סרט מדידה שיסייעו להמחיש את גודל המפגע ועומקו. מומלץ שלא להיעזר בצלם מקצועי וזאת משתי סיבות:
    • מרבית הצלמים המקצועיים לא יודעים על מה לשים את הדגש, כך שהתמונות שהם מצלמים לא בהכרח שימושיות יותר מתמונות שמצלם אדם שאינו צלם  מקצועי.
    • אם יתנהל משפט יהיה צורך להביא את הצלם, על מנת שיעיד שהוא זה שצילם את התמונות, ואז הוא ידרוש בעבור זה סכום כסף נוסף וחבל.
  •  יש לצרוב ולהעביר את קובץ התמונות כגיבוי למס' מקומות, לרבות דיסק שיהיה בתיק התביעה. במרבית המקרים אם לא נוקטים בצעד זה, כשבסופו של דבר יש צורך בקובץ מסתבר שמישהו במשפחה בטעות מחק אותו.
  • יש להתפנות לבית חולים או לכל מוסד רפואי אחר מיד לאחר קרות אירוע התאונה. כל עיקוב בקבלת טיפול רפואי עלול לפגוע בזכויות המשפטיות של הנפגע. לפני שעוזבים את המוסד הרפואי יש לוודא שהרופא לא התרשל במילוי המסמך הרפואי, ורשם במדויק את כל התלונות וכמובן גם את נסיבות התאונה. אם בטעות הרופא כתב "נפילה על הכביש" במקום "נפילה על המדרכה", הוא עלול לסבך את התיק במשפט שימשך שנים ויעסוק אך ורק בסוגייה היכן בדיוק התרחשה התאונה. כמובן, שאם הרופא שוכח לתעד תלונות על כאבים ו/או מגבלה בתנועות, מאוחר יותר יהיה מאוד קשה לשכנע את בית המשפט שהכאבים מהם סובל הנפגע מקורם בתאונה.
  • יש לצלם במצלמה (שוב, לא על ידי צלם מקצועי) את כל חלקי הגוף שנפגעו בתאונה לרבות שריטות, שפשופים, המטומות (סימנים כחולים) ושאר סימני הפציעה.    זכור! לאחר מס' ימים הפצעים מגלידים ולא ניתן יותר לצלם אותם. בחלק מהתמונות כדאי שגם הפרצוף של הנפגע יהיה מצולם, כי אחרת עלולה חברת הביטוח לטעון שהתמונות הן של אדם אחר ולא של התובע.
  • יש לשמור על כל המסמכים המעידים על ההוצאות שהוצאו בעקבות התאונה.
  • אין לשוחח עם החוקרים מטעם חברת הביטוח של העירייה בטרם נועצת בעורך דין. במרבית המקרים העורכי דין אוסרים על הפצועים מהתאונות לשתף פעולה עם החוקרים. זכור! החוקר הוא בדרך כלל נגדך, הוא מקליט את החקירה ועושה שימוש אך ורק באינפורמציה שיכולה לשמש כנגדך. מיותר לציין, שאסור גם לחתום לחוקר על שום מסמך, אפילו לא מסמך שמאשר את כתובת המגורים שלך.
  • אין ליזום פניות כלשהן לאף גורם בכתב ו/או בע"פ, לרבות חתימה על טפסים שונים בטרם התייעצתם עם עורך דין שמתמחה בתאונות במקומות ציבוריים.
  • אסור לתת מסמכים מקוריים לאף גורם. במידה ויש צורך להשאיר מסמכים רפואיים, יש להשאיר אך ורק עותק ואת המקור לשמור אצלכם.
 משרדנו הוא משרד עורכי דין לנזיקין המתמחה בנזקי גוף. אנו נאפשר לך להתייעץ עם עורך דין לתאונות במקומות ציבוריים.

התקשר עכשיו לטלפון 1-800-229-444 
וקבע פגישת ייעוץ ראשוני עוד היום! 

אם אתה מתעניין בתאונות במקומות ציבוריים כדאי שתקרא גם את המאמרים הבאים: לשם כך לחץ על: 
 
האמור במאמר זה אינו בא להחליף התייעצות עם עו"ד לתאונות במקומות ציבוריים. המאמר הוא כללי ובכל מקרה פציעה מסוים, יהיו המלצות שונות. אם לאחר ההתייעצות בעורך דין לתאונות במקמות ציבוריים יהיו סתירות בין הנאמר במאמר זה ובין המלצותיו של העורך דין, תמיד יש להעדיף את המלצותיו של עורך הדין  לתאונות במקומות צבוריים ששמע את המקרה הספציפי.