תאונות פארקור
-
גרסת הדפסה
-
שלח לחבר
תביעות בגין נזקי גוף מתאונות פארקור
בשנים האחרונות מתפתח בישראל ספורט אקסטרים המכונה "פארקור".
פארקור (Parkour) הוא ספורט אתגרי שפיתחו סבסטיאן פוקן (Sébastien Foucan) ודוויד בל (David Belle) בצרפת בשנות ה-90. את הרעיון לקחו השניים מצבא צרפת, שם השתמשו בחלק מן התרגילים לצורך אימונים ומבצעים.
העיקרון המרכזי בפארקור הוא הגעה מנקודה אחת לשנייה בצורה האסתטית והמהירה ביותר האפשרית, תוך התגברות על מכשולים בדרך, ושימוש בגוף האדם למעבר מעל מעקות וחומות. הפארקור מתמקד במהירות, באסתטיקה, במעבר יעיל, בחשיבה מהירה ובתנועה זורמת. לעתים כולל הפארקור ניתור מעל גדרות, מעבר קירות, סיבובים, קפיצה מגג לגג ועוד...
להבדיל מלא מעט ענפי אקסטרים אחרים, הפארקור, שנראה לרבים כספורט פסיכופטי לכאורה, מבוסס על פילוסופיה עמוקה, הרואה בעיר המודרנית סוג של כלא לנפש. התנועה החופשית של האדם נחסמת על פי אותה פילוסופיה, בגדרות, בכבישים, בבניינים, שמהווים מכשול אחד גדול. זהו למעשה האתגר שעומד בפני הטרייסר, כפי שמכונים אנשי הגרילה האורבנית בצרפתית (traceur) אמנות התנועה דרך מכשול.
הפארקור מזכיר לנו פעלולים שראינו בסרטים קלאסיים כגון: מטריקס, ספיידרמן, סופרמן או סרטי אומנויות לחימה. בנוסף אנו עדים לשילוב של הפארקור גם בסרטים חדשים כמו ג'יימס בונד, בו יש סצנה מפורסמת של מרדף על מנופי בניה, סרטו של לוק בסון "ימאקאסי", הופעות חיות של טובי האומנים, כמו מדונה בשירה Jump, הפרסומת החדשה של קולה קולה Zero, ועוד.
כפי שציינו, מקור הפארקור הוא בצרפת אך מהר מאוד הוא התפשט להרבה מדינות בחו"ל. ספורט הפארקור בחו"ל הרבה יותר מפותח מאשר בישראל. בחו"ל ישנם הרבה בתי ספר מקצועיים וקבוצות של טרייסרים מקצועיים שמבצעים פעילות עניפה.
ספורט הפארקור החל להתפתח במהירות גם בגרמניה, רוסיה, אוסטריה, אנגליה ובעוד כמה מדינות אירופאיות. בבריטניה הפארקור נקרא Urban Running או Urban Flow ומפותח מאוד בקרב קבוצה מפורסמת בשם Urban Free Flow, שמתאמנת באולמות עם מזרנים ומפתחת כללי זהירות שלא היו נהוגים בצרפת.
לפני מספר שנים, הוקם ארגון מקצועי בשם Parkour World Association שפתח סניפים במדינות רבות במטרה לקדם את הפארקור ולהפכו לספורט מוכר. באנגליה ובצרפת הטרייסרים כבר מרווחים כסף מהופעות, פרסומות טלוויזיה והשקות מוצרים, וגם מגזין מסודר בנושא כבר יצא לאור. בישראל, התארגנות של קבוצות מסודרות היא עדיין בחיתוליה ולמעט קבוצת IPT לא ידוע על התארגנות מסודרת אחרת.
אימונים בפארקור
אימוני הפארקור חייבים להיות במסגרת מסודרת בה מועסקים מדריכי אקרובטיקה מוסמכים ומנוסים. יש לקיים את האימונים באולמות ספורט מצוידים. לפני כל אימון יש צורך בהכנה מוקדמת. ללא כללי בטיחות אלה האימונים עלולים להוביל לפגיעה גופנית. ההכנה לאימון כוללת בין השאר:
- קבלת ייעוץ רפואי לגבי רמת הכושר ומצבו הבריאותי של המתעתד לעסוק בפארקור.
- להגביל את העיסוק לילדים קטנים ולחייב בכל מקרה אישור בכתב מההורים לפני תחילת הפעילות.
- למידת עקרונות הקפיצות, הגלגולים וכו'.
- ביצוע מתיחות שרירים לפני כל אימון על מנת למנוע נזקים לשרירים כתוצאה מהאימון.
- לבוש מתאים - חולצה ומכנסיים קלים, נעלים חזקות, בעלות סוליה מחוספסת ובולמת זעזועים, כדי למזער את הזעזוע בעת הנחיתה.
תאונות פארקור
התאונות שנגרמות כתוצאה מספורט הפארקור נחלקות לשני סוגים:
תאונות בהן המתאמן פוגע בעובר אורח תמים:
חשוב לזכור, שאדם רשאי לסכן את עצמו ובלבד שהוא לא מסכן אחרים. אנשים שעוסקים בספורט הזה אינם מתאבדים מדעת, אבל הם אמורים להביא בחשבון, שספורט זה עלול להסתיים בתאונה שתגרום להם נכות או חס וחלילה למוות. הקפיצות שבפארקור הן קפיצות מוות, שיכולות להביא גם למותם של עוברי אורח במקרה של נפילה. במקרים אלה יש התערבות של החוק. אם אדם נפל על אדם אחר או על רכוש, הוא עלול להיתבע, ואם שני הצדדים איבדו את חייהם אפשר יהיה לתבוע את העיזבון של הפוגע לגבי הנזקים שגרם.
מומלץ לספורטאי פארקור, שגרם לנזקי גוף לעובר אורח, לשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בנזקי גוף מתאונות, ורצוי אפילו עורך דין שהוא מתמחה בתאונות פארקור.
תאונות בהן המתאמן פוגע בעצמו
כאשר נגרמים למתאמן בפארקור נזקי גוף, יש בדרך כלל אפשרות לתבוע מס' גורמים:
- פוליסת תאונות אישיות תלמידים - אם מדובר בילדים עד גיל 18 יש אפשרות לתבוע לפי פוליסת ביטוח תאונות אישיות תלמידים. מדובר בפוליסה שמפצה את ילדי ישראל בגין כל אירוע תאונתי. הפוליסה חלה על כל תלמידי ישראל 24 שעות ביממה, 365 יום בשנה לרבות בחו"ל. פוליסת תאונות אישיות תלמידים מזכה בפיצוי, שמרביתו נגזר מדרגת הנכות שנותרת לילד כתוצאה מהתאונה. על כל אחוז נכות צמיתה, שנותר לילד, הוא זכאי ל- 800 $. אם לדוגמא נקבעו לו 10% נכות לצמיתות, הילד יהיה זכאי לקבל מחברת הביטוח סכום על סך 8000 $. מומלץ להיעזר לצורך תביעה זו בעורך דין לתאונות תלמידים, קרי עורך דין המתמחה בתאונות תלמידים.
- פוליסת תאונות אישיות לספורטאים – על פי חוק הספורט, אגודות הספורט מחויבות לבטח את הספורטאים בפוליסת ביטוח תאונות אישיות על מנת שתפצה את הספורטאים על כל אירוע תאונתי שעלול להיגרם להם במסגרת הפעילות באגודת הספורט. פוליסה זו, בניגוד לפוליסת ביטוח תאונות אישיות תלמידים, חלה על הספורטאים רק כשהם פועלים במסגרת אגודת הספורט. חשוב לציין, אם ספורטאי נפצע במסגרת אגודת הספורט הוא זכאי לתבוע גם על פי פוליסת תאונות אישות ספורטאים וגם על פי פוליסת תאונות אישיות תלמידים – במקרה כזה הוא יקבל פיצוי משני גורמים על אותה תאונה!! מומלץ במקרה זה להתייעץ בעורך דין לתאונות ספורט, ועדיף עורך דין מתמחה בספורט הפארקור.
- תביעת נזיקין כנגד מועדון הספורט – כדי להצליח בתביעה זו יש תחילה להוכיח,שמועדון הספורט התרשל וכתוצאה מרשלנותו התרחשה התאונה. הרשלנות של מועדון הספורט יכולה לבוא לידי ביטוי במספר מישורים: אם מועדון הספורט לא קיבל את אישורם של הורי הספורטאי להשתתפות בפעילות בענף הפארקור, יש בכך רשלנות. אם פעילות הפארקור לא הועברה על ידי מדריך מוסמך בעל ניסיון, יש בכך משום רשלנות. אם מועדון הספורט לא ערך הכנות מתאימות לפני האימון כפי שציינו לעיל, יש בכך משום רשלנות. יש להיעזר בעורך דין מיומן כבר בשלבים הראשונים שלאחר הפציעה. יש לוודא שהעורך דין המתמחה בתביעות נזקי גוף ובעיקר בתביעות ספורט.
- תביעת נזיקין כנגד בית הספר / תנועת הנוער / גורם אחר – אם מדובר בילדים קטנים שנפגעו בתאונת פארקור בחצר בית הספר או בתחום תנועת הנוער בה הם משתתפים, גם אם מדובר בפעילות בזמן ההפסקה, יש אחריות למוסדות אלה. אם לדוגמא בית הספר לא פיקח על התלמידים ולא מנע את פעילות הפארקור בזמן ההפסקה, אפשר לתבוע את בית הספר בגין עוולת הרשלנות. גם כאן מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מיומן המתמחה בתביעות פארקור.
מושגי יסוד בפארקור
- קט-פס וולט (Catpass vault) - ריצה לעבר מעקה, הנחת ידיים, מעבר הרגליים בין הידיים, נחיתה והמשך ריצה, השם תורגם ישירות מצרפתית, שמו בצרפתית Saut de Chat, קפיצת חתול, לעתים נקרא מנקי וולט (Monkey Vault).
- וולט (vault) - לקפוץ מעל או לעבור מכשול במיוחד עם שימוש של הידיים (לא בהכרח).
- טרייסר (traceur)- טרייסר זהו אדם אשר עוסק בפארקור ומתאמן בספורט.
- פרסיז'ן (Precision)- קפיצה מאובייקט לאובייקט עם נחיתה מדויקת.
- קאט ליפ (Cat Leap)- צבירת תנופה לעבר קיר, קפיצה, קיפול הרגליים ותפיסת הקצה על ידי הידיים, ומצב של תלייה.
- וולראן (WallRun)- צבירת תנופה לעבר קיר, וטיפוס מהיר בעזרת הרגליים והידיים.
- גאפ ג'אמפ (Gap Jump)- קפיצה לנקודה ב' מנקודה א' כשיש מרווח בין שני היעדים.
- רול (Roll)- גלגול על הקרקע שבא לאחר נחיתה, כדי להקל על הברכיים.
- באלאנס (Balance)- הליכה על מעקה דק תוך שמירה על שיווי משקל.
- קאט באלאנס (Cat Balance)- הליכה על מעקה דק על ארבע בשיווי משקל.
- אנדרבאר (UnderBar)- השחלת הגוף דרך מרווח במעקה.